Hvad forårsager en hurtig hvilepuls?

Din hvilepuls er det antal gange dit hjerte slår per minut, når det er i ro – når du er rolig og afslappet. Hvilende hjertefrekvens varierer fra person til person, men ifølge American Heart Association er det normale interval 60-100 slag per minut. En hvilepuls over 100, en tilstand kaldet takykardi, kan være passende for dig, eller det kan indikere en mere alvorlig tilstand. Søg lægehjælp hvis du er bekymret for en forhøjet hjertefrekvens, især hvis det ledsages af svimmelhed, kortpustetid, besvimelse eller brystsmerter.

At kende din hvile puls og hvordan den ændrer sig over tid kan give indsigt i dit kardiovaskulære helbred. Din hvilepuls øges efterhånden som du bliver gammel, og den kan også påvirkes af koffein, tobak og visse lægemidler. En forhøjet hvilepuls, selv over 80 slag pr. Minut, blev påvist at øge risikoen for hjerte-kar-sygdom hos forfatterne af en december 2013 artikel i “Mayo Clinic Proceedings.” Fysisk egnethed, en sund kost og reduceret stress kan hjælpe med at sænke din hvilende puls.

Stress kan påvirke din krop på mange måder, herunder øge din hvilende puls. Angst, frygt, smerte og lidelse forbundet med ekstrem følelser – lykke, vrede eller sorg – alle øger adrenalin og cortisol niveauer. Disse hormoner øger hjertefrekvensen, og hvis stressen fortsætter, kan det resultere i forhøjet hvilepuls. Din evne til at håndtere stress kan hjælpe med at sænke din hvilende puls. Start med at forstå, hvad der forårsager din stress og tage tid hver dag til at slappe af. Øvelse og få nok søvn er også gode måder at hjælpe med at håndtere stress på.

En høj hvilepuls kan være din kropps normale reaktion på forskellige fysiologiske tilstande eller sygdomme, såsom dehydrering, feber eller infektioner som forkølelse eller influenza. Visse lægemidler, som du måske vil bruge til at behandle disse tilstande, for eksempel decongestants og astmamedicin, kan også bidrage til en forhøjet hvilepuls. I disse tilfælde skal du overvåge din tilstand, drikke masser af væsker og søge lægehjælp, hvis feberen er høj eller vedvarende.

Arytmier, problemer med hjertehastigheden eller rytmen kan medføre forhøjet hjertefrekvens. Af de mange slags arytmi er nogle godartede, mens andre kan være livstruende. Arytmier, der øger hvilepulsfrekvensen, er dem der øger hjertets elektriske ledning eller som resulterer i ekstra hjerteslag, der ikke har oprindelse i sinoatriale knudepunkt – hjertens pacemaker. Symptomer kan være svimmelhed, hjertebanken eller en følelse af springet hjerteslag, åndenød og brystsmerter. Skader på hjertet, fra et hjerteanfald eller hjertesvigt, kan også resultere i en forhøjet hvilepuls. Tal med din læge om nogen af ​​disse forhold og søg omgående lægehjælp, hvis du oplever en forhøjet hjertefrekvens med brystsmerter eller åndenød.

Visse patologiske tilstande kan også øge hvilepuls. Anæmi, en tilstand, der nedsætter din evne til at bære ilt i blodet, resulterer normalt i forhøjet hjertefrekvens. Hyperthyroidisme eller øget thyroidaktivitet øger også hjertefrekvensen. Tal med din læge, hvis du tror, ​​du har disse tilstande, da det er vigtigt at behandle en underliggende årsag til en høj hvilepuls.

Kardiovaskulær risikofaktor

Stress

Response to Illness

Unormal hjertefunktion

Patologiske forhold