Hvad stimulerer syresekretion i maven: stivelse eller proteiner?

Dit gastrointestinale system nedbryder den mad, du spiser i små molekyler, der passerer ind i blodbanen og nærer din krop. Den syre, der produceres af din mave aids i den fysiske nedbrydning af mad og fordøjelsen af ​​protein. Flere faktorer stimulerer mavesyresekretionen, herunder næringsmæssige sammensætningen af ​​den mad, du spiser. Selvom mavesyresekretion forekommer med alle typer fødevarer, er højproteinfarer mere potente stimulerende stoffer end fødevarer, der indeholder høje koncentrationer af stivelse, sukker eller fedtstoffer.

gastrin

Hormonens gastrin er den primære regulator for syresekretion i din mave. Specialiserede celler i din mave, kendt som G-celler, producerer gastrin som reaktion på tilstedeværelsen af ​​mad. Gastrinfrigivelse fra dine G-celler stimulerer syreproduktion af en anden type mavecelle kaldet parietalcellen. Fødevarer, der indeholder protein, er potente stimulerende midler til gastrinproduktion, hvilket fører til kraftig udskillelse af mavesyre. Alkohol og koffein øger mavesyresekretionen ved direkte stimulering af dine parietale celler, udenom gastrinkontrolmekanismen.

Nervesystemkontrol

Dit nervesystem udøver indviklet kontrol over dit fordøjelsessystem, herunder udskillelsen af ​​mavesyre. Når du ser, lugter eller forestiller lækker mad, signalerer dit nervesystem din mave for at udskille syre i forventning om et måltid. Maveudstrækning, der opstår, mens du spiser, inducerer også syreafskilt ved at stimulere nervesystemreceptorer. I modsætning til gastrinrelateret kontrol er nervesystemstimulering af mavesyresekretion ikke specifik for næringsindholdet i et måltid.

Mavesyre og proteinfordøjelse

Det faktum, at protein viser et stærkt stimulerende middel til mavesyresekretion, vedrører dets betydning ved fordøjelsen af ​​dette næringsstof. Mavesyre bryder nogle af de kemiske bindinger, der holder proteiner sammen, en proces kendt som denaturering. Da fødevareproteiner bliver denatureret, overgår de fra et fast stof til en flydende form, hvilket gør dem mere tilgængelige for nedbrydning ved proteinfordøjende enzymer. Ud over protein denaturering aktiverer mavesyre det proteinfordøjende enzym pepsin, der produceres af din mave. Uden mavesyre forbliver pepsin inaktiv og kan ikke fordøje diætprotein. I modsætning til proteinfordøjelse, som begynder i din mave og fortsætter i tyndtarmen, begynder nedbrydningen af ​​stivelser ikke alvorligt, før mad når din tarm. Mavesyresekretion har derfor mindre virkning på stivelsesfordøjelse end på proteinfordøjelse.

Et spørgsmål om graden

Mavesyresekretion forekommer som reaktion på alle former for mad, medmindre du tager medicin for at blokere dette normale fordøjelsessvar. Selv om mængden af ​​syre, som din mave producerer, typisk viser sig større med protein i højprotein, forekommer også surt sekretion med stivelsesholdige og fede måltider. Derfor er diæt alene sædvanligvis ineffektivt for signifikant reduktion af mavesyresekretion til behandling af medicinske tilstande såsom sår eller syre reflukssygdom.