Hvorfor gør mine hæle og ankler ondt på løbebåndet?

Med 26 knogler, 33 led, 122 ledbånd og et stort netværk af blodkar, nerver og sener, er dine fødder og ankler komplekse strukturer, der udviser stor stress hver gang du løber, går eller jogger på en tredemølle. Som følge af dette stress kan du opleve smerte eller skade fra tid til anden. Selvom ikke alle skader er forhindret, kan stretching og iført passende fodtøj, mens du bruger en tredemølle, hjælpe med at reducere forekomster af smerte.

Tilfælde af hælens smerte er almindelig med brug af trædemølle. Ifølge American Academy of Orthopedic Surgeons er hæl smerte det mest almindelige problem, der påvirker foden og ankelen. Mens et flertal af hælens smerter normalt bliver bedre alene, ignorerer tegnene kan føre til kronisk hælesmerter. Heel smerte kan være resultatet af en blå mærke, som kan opstå ved at træde for hårdt som du løber på din tredemølle. Det kan også være et resultat af plantar fasciitis, som er betændelsen i senens bånd, der forbinder din hæl med dine tæer. En anden tilstand, der ofte er forbundet med plantar fasciitis, er hælsporer. Heel spurs er resultatet af langsigtet plantar fasciitis, der forårsager opbygning af calciumindskud under din hæl. Hæl smerte kan også forekomme i form af brud, Achilles tendinitis eller bursitis.

Den mest almindelige årsag til ankelpine opstår normalt som følge af forstuvning. Du kan forstukke din ankel ved et uheld vride eller dreje det ud af sit normale bevægelsesområde. Sprains kan skabe små tårer i dine ankelbindinger. Tendinitis og arthritis kan også forårsage ankel smerte, mens du går, løber eller jogger på en tredemølle.

Opvarmning og strækning inden køre på tredemølle kan hjælpe med at løsne muskler, sener og ledbånd i dine hæle og ankler, hvilket kan reducere risikoen for at udvikle en traumatisk eller overdreven skade. En opvarmning bør omfatte 5 til 10 minutter langsom gang eller ved hjælp af en elliptisk maskine. Du skal også strække dine fødder, ankler og underben, inden du trækker i en kraftig træning på din tredemølle. Øvelser kan omfatte hælopløftninger, kalvestrækninger, ankelcirkler, tå alfabeter, en plantar fascia strækker eller strækker sig med et modstandsbånd.

Brug af passende fodtøj er yderst vigtigt, når du bruger en løbebånd. Passende fodtøj kan medvirke til at reducere risikoen for skade og forekomster af smerter i dine fødder. Du bør investere i et godt par løbesko og husk at udskifte disse sko, da de bliver slidt eller beskadiget. Dine sko skal have plads til dine tæer til at vride og passe til din fods anatomi – herunder form, vægt, løbende regime og hvordan din fod fungerer. Personer, der har flade fødder, bør overveje en orthotisk enhed til at hjælpe med at absorbere stød og give stabilitet i din midfoot. Hvis du er usikker på, hvilken type sko der skal købes, skal du besøge en løbesko butik. En specialist kan hjælpe dig med at vælge de rigtige sko. Du skal besøge butikken med den type sokker, du planlægger at bære på, og gå om eftermiddagen for en passende pasform. Husk, at sko skal være behageligt, når du køber dem, du skal ikke bryde dem ind. En læge kan også vurdere dit fodtøj. Hvis du planlægger at løbe på en løbebånd regelmæssigt, kan det være at reducere risikoen for smerte og skade ved at lave årlige aftaler med en podiater.

Heel Pain

Ankel smerte

Varmer op

Fodtøj