Hvilke ting skal man ikke spise, hvis man har følsomme tænder?

Uanset om du føler sig ubehagelig, når du knuser ned på is eller ubehagelige smerter efter en slurk af varm kaffe, har du følsomme tænder. Tænder bliver følsomme, når en nerve er udsat – fordi en tand er revnet, fordi emaljen har slidt væk eller fordi tandkødene har vendt tilbage og udsætter nerver. Visse fødevarer kan forværre tandfølsomheden. Din tandlæge kan designe en behandlingsplan for at hjælpe.

Væske, såsom suppe, kaffe og te kan forårsage smerte, hvis du har følsomme tænder. Ligeledes kan meget kolde fødevarer som is og isdrikke være smertefulde. Hvis du ikke kan eller vil undgå disse ting, kan du prøve at nippe dem gennem et halm for at minimere kontakten med dine tænder.

Sure fødevarer som citroner, limonade og limeade, læskedrikke og vinegary pickles kan bære væk tandemalje og bidrage til tandfølsomhed. Undgå disse fødevarer, hvis du har følsomme tænder, da de kunne gøre problemet værre. Acid fra gastrisk reflux kan også forårsage følsomhed. Hvis du lider af gastrisk refluks, skal du undgå mad, som forværrer din tilbagesvaling.

At spise meget hårde fødevarer kan knække tænder og føre til følsomhed eller forværre problemet i allerede følsomme tænder. Smør ikke på hårdt slik og undgå at spise is. Kulden kan ikke kun forårsage smerte, men isen kan selv knække tænder. Meget klæbrige fødevarer som karamel kan også forårsage smerte med følsomme tænder.

Din tandlæge kan undersøge dine tænder og hjælpe med at bestemme årsagen til problemet. Hvis din tandkød er vendt tilbage, skal du behandle tandkødssygdomme. Din tandlæge kan reparere revnede tænder. Hvis sur mad i din kost bærer væk emaljen, skal du ændre dine spisevaner. Brug af tandpasta lavet til følsomme tænder sammen med en blødt tandbørste kan bidrage til at reducere følsomheden. Din tandlæge kan også ordinere en fluoridskylning. Fluor hjælper med at opbygge tandemaljen og kan eliminere følsomhed. Du kan få brug for at se din læge, hvis du har et medicinsk problem såsom gastrisk reflux eller bulimi, som kan bære emaljen på dine tænder og forårsage problemer.

Temperatur

Syre

Hårde fødevarer

Behandling