Vitaminer og kosttilskud, der gør din hud tingle

Din hud indeholder en rig mængde blodkar, der giver næring til din hud, såvel som sensoriske nerveender, der understøtter din følelsesfølsomhed. Konstruktion eller udvidelse af disse blodårer kan påvirke dine nerver, dilaterede blodårer kan aktivere varmefølsomme nerver, mens sammenblanding kan føre til forkølelse. Nogle vitaminer og kosttilskud kan have en virkning på blodkar dilatation og nerve ende aktivering i din hud, hvilket fører til tinning af huden.

Virkning af Niacin

Et vitamin, der potentielt kan føre til tinning i huden, er niacin eller vitamin B-3. I moderate doser hjælper dette vitamin dine celler med kemiske reaktioner og giver mulighed for fysiologiske processer, der er vigtige for din generelle helbred. Høje niveauer af en specifik type vitamin B-3 – kaldet nikotinsyre – kan dilatere blodkarrene i din hud. Dette fører til en varm fornemmelse, såvel som en brændende og prikkende fornemmelse kaldet en “niacin flush”.

Håndtering af Niacin Flush

Nogle mennesker kræver højdosis nikotinsyretilskud til behandling af kardiovaskulære tilstande, såsom højt kolesteroltal, og udvikler tinning af huden som en bivirkning ved behandling. I disse tilfælde kan acetylsalicylsyre eller aspirin, før niacin-supplementet forhindre tinning af niacinflush. Hvis du ikke tager højdosis nikotinsyre, men i stedet udvikler hudstiftelse efter at have taget et niacin-tilskud, skal du tale med din læge for at forhindre en niacinflush i fremtiden.

Beta-alanin

Et andet supplement, der kan føre til tinning i huden, er beta-alanin. Denne aminosyre er en ingrediens i nogle kosttilskud designet til at understøtte eller forbedre atletisk præstation, fordi beta-alanin kan bidrage til at reducere eller forhindre muskel træthed. At tage beta-alanin kan også forårsage tinning af huden. I en undersøgelse, der blev offentliggjort i “Journal of the International Society of Sports Nutrition” i 2010, oplevede tre ud af otte forsøgspersoner, der tog beta-alanin, huden prikker i deres hænder og fingre.

Overvejelser

Mens niacin og beta-alanin kan forårsage tinning i huden hos mange individer, kan nogle mennesker udvikle hudrelaterede symptomer, såsom hudstiftelse, som en allergisk reaktion på ethvert tilskud. Hvis du tager vitaminer eller kosttilskud, skal du først kontakte din læge for at lære om de potentielle sundhedsrisici ved tilskud og for at bestemme en passende dosis. Hvis du nogensinde udvikler tinning af huden – eller andre mulige tegn på en allergisk reaktion, som f.eks. Elveblest eller vejrtrækningsbesvær – søg omgående lægehjælp, da alvorlige allergiske reaktioner kan forårsage potentielt dødelige symptomer, som f.eks. Åndedrætsbesvær.