Vitamin d og hormonelle ubalancer

Din krop indeholder hundredvis af hormoner, der cirkulerer i dit blod eller opbevares i forskellige væv i din krop. Vedligeholdelse af et korrekt niveau af hvert hormon er vigtigt, for meget eller for lidt af et enkelt hormon kan føre til hormonel ubalance. D-vitamin, et vigtigt næringsstof, spiller en rolle i produktionen eller den biologiske aktivitet af udvalgte hormoner, og kan derfor spille en rolle i nogle typer af hormon ubalancer.

Virkning på parathyroid hormoner

D-vitamin i din krop interagerer med, og har en effekt på udskillelsen af ​​hormoner fra dine parathyroidkirtler. Kirtlerne – placeret i din nakke – udskiller parathyroidhormon, et signalmolekyle, der hjælper med at regulere calcium i din krop. Frigivelsen af ​​parathyroidhormon fremmer aktiveringen af ​​D-vitamin i dine celler, hvilket igen fører til calciumregulering. En vitamin D-mangel kan føre til unormal frigivelse af parathyroidhormon: da din krop ikke reagerer på parathyreoideahormon, begynder din hormonkirtle at producere meget store mængder hormon for at kompensere. Over tid kan dette føre til hormonel ubalance på grund af høje niveauer af cirkulerende parathyreoideahormon.

Effekt på hypofyse

En vitamin D-mangel kan også have indflydelse på din hypofyse, et lille hormon i din hjerne, der producerer en række hormoner. Et afgørende aspekt ved regulering af hypofysevirkningen er kontrollen af ​​hypofyscellevækst; unormal hypofysevækst kan føre til udvikling af tumorer, som igen kan forstyrre normal hypofysevirkning og forårsage hormonel ubalance. En undersøgelse offentliggjort i “Brain Pathology” i 2006 identificerer D-vitamin som vigtigt for regulering af hypofyscellevækst, og indikerer, at vitaminet kan hjælpe med at behandle nogle hypofysetumorer. Som et resultat kan vitamin D bidrage til at forhindre en hypofyse i hypofysehormon i nogle tilfælde.

Vitamin D og østrogen

I nogle tilfælde kan behandling med vitamin D-tilskud hjælpe med at lindre symptomerne i forbindelse med hurtige ændringer i hormonniveauet. Hormonale ubalancer forårsaget af unormalt lav østrogenproduktion i en kvindes krop kan forekomme som en bivirkning af nogle kræftbehandlinger, operationer eller kan forekomme naturligt som følge af overgangsalderen. Dette lave østrogen kan vise sig at være skadeligt og øger risikoen for osteoporose. At tage D-vitamin kan forhindre knogletab forårsaget af lavt blod østrogen niveauer, ifølge University of Maryland Medical Center.

Overvejelser

Du kan bidrage til at forhindre nogle typer hormonelle ubalancer ved at undgå en vitamin D-mangel. Moderat solens eksponering – nogle gange så lidt som et par minutter i solen mellem klokken 10:00 og 2:00 – gør det muligt for din hud at gøre D-vitamin til at opretholde dine hormonniveauer. Hvis du bor i et klima med høj breddegrad eller modtager lidt solbeskyttelse, kan du kræve yderligere D-vitaminindtagelse via berigede fødevarer eller kosttilskud. Tal med din læge om et passende niveau af sol eksponering for tilstrækkelig D-vitamin syntese og for at drøfte den mulige fordel ved D-vitamintilskud.