Tegn på zinkmangel

Zink er vigtigt for immunsystemfunktion, sårheling, cellevækst og opdeling samt en normal følelse af smag og lugt. Det findes i fisk og skaldyr, oksekød, kylling, nødder og bælgfrugter. Voksne har brug for 40 mg zink om dagen, mens børn har brug for fra 4 til 34 milligram om dagen, ifølge Institute of Medicine. Mennesker, der ikke får nok zink hver dag, kan lide af tegn på zinkmangel, som omfatter vækstretardering, tab af appetit og depression af immunsystemet.

En gennemgangshistorie offentliggjort i marts 2009 udgave af tidsskriftet “Nuværende udtalelse i Gastroenterologi” viser, at overdreven brug af alkohol, penicillaminbehandling og genetisk sygdom kan forårsage svær zinkmangel. Kontoret for kosttilskud foreslår at tage zinktilskud mindst to timer før eller efter at have taget penicillamin for at undgå en reaktion. Tegn på alvorlig zinkmangel omfatter hudproblemer kaldet dermatitis, hårtab, diarré, vægttab, infektioner, neurologiske lidelser og psykisk svækkelse. Yderligere kan sår ikke heles ordentligt – og alvorlig zinkmangel kan være dødelig, hvis du ikke behandler det.

Tegnene på en moderat zinkmangel omfatter vækstretardation og gonader, der er mindre end normalt hos drenge. Andre tegn omfatter grov hud, appetit tab, sløvhed, noget tab af immunsystem funktion og problemer med sårheling. Neurosensoriske ændringer kan også forekomme, hvilket betyder, at du oplever ændringer i, hvordan din krop føles og sanser stimuli.

En mild kostbar mangel på zink nedsætter vækst og udvikling hos børn. Mænd kan lide af nedsat serum testosteronniveau og seksuel dysfunktion. Immunsystemet svækkelse, opbygning af ammoniak i blodet, problemer med at smage mad, vægttab og problemer med at se tingene i mørket kan også forekomme hos både mænd og kvinder.

At spise en næringsfattig kost er kun én årsag til zinkmangel, andre årsager omfatter både sygdoms- og ikke-sygdomstilstande. Malabsorptionssyndrom, seglcelle sygdom, kronisk lever- og nyresygdom og overdreven svedtendens i varme tropiske klimaer kan alle medføre zinkmangel. Du kan også miste zink, når du lider af skader, forbrændinger og blodtab, samt når du har større operation eller infektioner. Hvis du mener, du har tegn på zinkmangel, skal du tale med din læge.

Alvorlig zinkmangel

Moderat zinkmangel

Mild zinkmangel

Årsager til zinkmangel