Hvorfor er mit barn så blegt?

Du vurderer sandsynligvis ikke dit barns farve hver dag, men din forældresradar kan gøre dig opmærksom på, at dit barn ser lysere ud end normalt. Paleness kan være en normal sæsonændring, men det kan også skyldes ændringer i antallet af røde blodlegemer i kroppen eller mængden af ​​blod, der flyder til huden. Tal med dit barns læge, hvis dit barn synes at være usædvanligt blegt.

Nogle gange er intet forkert

Nogle børn er naturligt fair-skinned, og dette kan blive mere indlysende om vinteren. Manglen på sollys i vintermånederne er en almindelig årsag til bleg hud. For at fastslå, om dette kan være årsagen, kan du tjekke huden på håndfladerne i dit barns hænder. Da håndfladerne ikke er påvirket af solens eksponering, er farven her en god indikator for, om lysetheden skyldes en sæsonændring i hudfarve.

Iron-deficiency anemia

Et fald i antallet af røde blodlegemer i kroppen – kendt som anæmi – kan få dit barn til at blive bleg. Anæmi skyldes oftest en utilstrækkelig mængde jern i kosten. Uden tilstrækkeligt jern kan kroppen ikke producere et normalt antal røde blodlegemer. For tidlig spædbørn, der ikke har tid til at opbygge deres jernforretninger før fødslen, er specielt tilbøjelige til at udvikle anæmi, når de er 6 måneder gamle. Ifølge en rapport fra American Academy of Pediatrics, der blev offentliggjort i oktober 2010, påvirker jernmangelanæmi ca. 1 til 4,5 procent af småbørn fra 1 til 3 år i USA. Enkle blodprøver kan diagnosticere jernmangelanæmi.

Mindre almindelige årsager til anæmi

Anæmi har mange andre årsager. Nogle af disse, som jernmangelanæmi, skyldes nedsat produktion af røde blodlegemer. Indtagelse af toksiner, såsom bly, er et eksempel på dette. Reduceret produktion af røde blodlegemer kan også forekomme under mange medicinske tilstande, såsom alvorlige infektioner, nyre- eller leversygdom eller leukæmi. Ved andre tilstande, såsom seglcelleanæmi eller thalassæmi, er anæmi forårsaget af overdreven destruktion af røde blodlegemer i kroppen. Alvorlig blødning kan også forårsage anæmi. Selv om de ikke er almindelige, er de fleste af disse andre årsager til anæmi alvorlige, så det er vigtigt at tale med dit barns læge, hvis dit barn virker blegt.

Andre årsager til bleg hud

Dit barn kan også fremstå blegt, hvis mindre blod strømmer til hans eller hendes hud. Dehydrering på grund af opkastning eller diarré er en almindelig årsag til nedsat blodgennemstrømning og lys hud. Lavt blodtryk fra enhver alvorlig sygdom vil også reducere mængden af ​​blod, som strømmer til huden. Hvis dit barn er blegt og ser ud til at være generelt syg, føler sig svagt eller lettehårt eller måske lider af dehydrering, skal du kontakte dit barns læge.