Zink & perioral dermatitis

Zink er et vigtigt sporelement, der er afgørende for mange biologiske processer i kroppen. Zinkmangel kan føre til symptomer, der påvirker mange forskellige dele af kroppen, herunder huden. Et muligt symptom på en zinkmangel er en hudbetingelse kendt som perioral dermatitis. Hvis du har perioral dermatitis og har mistanke om, at det kan være relateret til en zinkmangel, skal du kontakte din læge for at bekræfte diagnosen og modtage behandlingsmuligheder.

Perioral dermatitis

Perioral dermatitis er en ubehagelig hudstilstand, der resulterer i en smertefuld brændende fornemmelse i perioralområdet, hvilket er området omkring munden. I modsætning til andre typer af dermatitis forårsager perioral dermatitis sjældent en kløefornemmelse, den mest almindelige fornemmelse brænder, rapporterer MedlinePlus. Mange tilfælde af perioral dermatitis er karakteriseret ved røde bump eller pustler, som ofte synes meget ligner udseende af acne.

Årsager

Den nøjagtige årsag til perioral dermatitis er ukendt, selvom kvinder synes mere tilbøjelige til at udvikle perioral dermatitis end mænd. En fælles udløser af perioral dermatitis er hudcreme indeholdende steroider, der bruges til at behandle andre hudforhold i ansigtet, forklarer MedlinePlus. I visse tilfælde kan udslætene spredes fra omkring munden til næse, øjne eller pande.

Zinkmangel

En anden mulig udløser af perioral dermatitis er zinkmangel. Tilfælde af alvorlig perioral dermatitis har været forbundet med zinkmangel som følge af alkoholisme og anoreksi, rapporterer et studie offentliggjort i medicinsk journal “Clinical and Experimental Dermatology.” Selv når systemiske zinkniveauer i hele kroppen er normale, er der voksende tegn på, at lokale hudfarve kan blive zinkdeficiente, hvilket kan bidrage til hudforhold som perioral dermatitis, forklarer en artikel, der blev offentliggjort i 2006 i “Journal of Dermatological Treatment .

Mekanisme

Zink er påkrævet til effektiv aktivitet af adskillige biokemiske reaktioner inden for celler, især reaktionerne involveret i cellevækst og reproduktion. Fordi hudceller konstant vokser og reproducerer for at erstatte døde lag af hud, kræver hudceller relativt store mængder zink. Når der opstår en zinkmangel, kan hudens celler påvirkes tidligt i manglen, hvilket resulterer i hudforhold som perioral dermatitis, forklarer en artikel i juli 2005-udgaven af ​​tidsskriftet “Dermatologisk kirurgi”.