Hvad er vitamin q10?

Du kan måske vide Q10 med sit mere almindelige navn, coenzym Q10 eller mere simpelthen som CoQ10. Teknisk set er det ikke et vitamin, men det er afgørende for dit velbefindende. Din krop har brug for coenzym Q10 for at producere energi. Mens nogle fødevarer indeholder coenzym Q10, producerer din krop naturligvis en tilstrækkelig mængde til at holde dig aktiv og sund.

Nødvendig for energi

Coenzym Q10 eller ubiquinon er et fedtopløseligt stof, der findes inden for hver celle i din krop, hvor den har en afgørende rolle i processen, der genererer energi. Det er også vant til at lave antioxidanter, som beskytter cellemembraner og strukturer i celler fra skade forårsaget af frie radikaler. Fordi din krop producerer det, er det ikke blevet fastslået, at der er anbefalet dagligt indtag. Mangler er sjældne og skyldes normalt en genetisk lidelse. Mængden af ​​coenzym Q10, der findes i væv, falder ned, mens folk bliver ældre, men det er ikke kendt, om dette skaber en mangel, ifølge Linus Pauling Institute.

Potentielle sundhedsydelser

En gennemgang af 12 kliniske forsøg, der blev offentliggjort i april 2007-udgaven af ​​”Journal of Human Hypertension”, viste, at blodtrykket faldt, da folk tog 100-120 mg coenzym Q10 dagligt. Nogle undersøgelser viser, at det kan forbedre hjertefunktionen hos mennesker diagnosticeret med kongestiv hjertesvigt. Andre undersøgelser fandt dog ingen forbedring, så der er behov for mere forskning for at kontrollere sit potentiale, ifølge New York University. Forskning afsluttet på tidspunktet for offentliggørelsen viser, at coenzym Q10 ikke forbedrer atletisk ydeevne hos raske mennesker, ifølge Linus Pauling Institute.

Fødevarekilder

Nogle fødevarer indeholder naturligt coenzym Q10. Du har også brug for to næringsstoffer – proteiner og vitamin B-6 – for din krop til at producere en tilstrækkelig mængde coenzym. Oksekød, fjerkræ og fisk er alle gode kilder til coenzym Q10, såvel som aminosyrerne og vitamin B-6, som din krop har brug for at lave sin egen forsyning. Andre gode kilder til coenzym Q10 omfatter sojabønner, nødder, sesamfrø, broccoli, blomkål, appelsiner, jordbær og æg. Du får også vitamin B-6 fra berigede korn, nødder, bananer, spinat, kartofler og vinter squash.

Supplerende anbefalinger

Supplerende dosis for coenzym Q10 varierer fra 30 milligram til 300 milligram dagligt, ifølge New York University. Mindre end 10 procent af coenzym Q10 fra kosttilskud absorberes faktisk, ifølge Linus Pauling Institute. Du kan øge absorptionen ved at tage kosttilskud med et måltid, der indeholder nogle fedtstoffer. Doser over 100 mg daglig fordeles typisk i to eller tre mindre doser.

Sikkerhedsbekymringer

De fleste tolererer supplerende CoQ10 uden problemer, men der opstår undertiden milde bivirkninger som kvalme, opkastning og diarré. Du kan også opleve tab af appetit eller udvikle hududslæt. Tag ikke coenzym Q10-tilskud, hvis du har lavt blodtryk eller tag medicin til at nedsætte blodtrykket. Coenzym Q10 kan interferere med andre receptpligtige lægemidler, især nogle der anvendes til behandling af kræft og blodpropper. Kontakt din læge inden du tager kosttilskud.