Hvad er en farligt lav bmi?

Dit kropsmasseindeks eller BMI afhænger af din vægt og højde og giver dig en generel ide om, om du er i fare for en fedme-relateret sygdom. BMI hjælper læger hurtigt med at se på alvorlige problemer med kropsvægt, som at være undervægtige eller overvægtige. Hvis dit BMI bliver farligt lavt, som mindre end 18,5, er du større risiko for underernæring og for tidlig død. Tal med din læge for at diskutere, om dit BMI udgør en sundhedsrisiko.

For voksne i alderen 20 og ældre er en BMI mindre end 18,5 lav og sætter dig i farezonen. Et tal mellem 18,5 og 24,9 er et normalt BMI, en BMI mellem 25 og 29,9 er overvægtig og en BMI på 30 og derover er overvægtig. Der findes dog undtagelser for alle disse områder. For eksempel kan folk, der ikke kan gå, have lav BMI på grund af muskeludslip, men det signalerer ikke nødvendigvis undervægt. For børn og teenagere er BMI baseret på percentiler ved hjælp af vækstdiagrammerne fra Centers for Disease Control Og forebyggelse. At være undervægtig eller overvægtig er i forhold til andre, der er af samme køn, alder, højde og vægt, anses en pige eller dreng i 5. procentilstand som undervægt. Centrene for sygdomskontrol tilbyder en online percentilberegner til børn og teenagere, hvilket kræver præcis måling inden for en fjerdedel pund og inden for en ottendedel af en tomme.

Det er muligt, at du måske har haft en langvarig sygdom eller en medicinsk behandling, der fik dig til at tabe sig, hvilket reducerede dit BMI. Overdreven stress, som f.eks. En elskendes død, kan også få din vægt til at falde, hvilket vil medføre, at dit BMI falder. Misbrug af stoffer eller alkohol, eller at være ældre, er andre komplicerende faktorer. En læge kan undersøge dig for at afgøre, om du har en underliggende sygdom som cøliaki eller hvis du har en overaktiv skjoldbruskkirtlen. At miste mere end 5 procent af din vægt i løbet af en seks- til 12-måneders periode angiver et problem ifølge NHS. Spisestøder kan også resultere i et farligt lavt BMI. Et BMI på 16,5 eller derunder er en potentiel markør for anorexia nervosa. I en undersøgelse var den gennemsnitlige BMI af patienter indlagt til hospitaler i Japan med svær anoreksi 13,1. Resultaterne blev offentliggjort i tidsskriftet Eating and Weight Disorders i 2013.

Et lavt BMI er farligt, fordi det indikerer, at du sandsynligvis ikke spiser en afbalanceret næringsrig kost fuld af frugt, grøntsager, magert protein, mælkeprodukter og fuldkorn. Dette sætter dig i fare for væsentlige næringsstofmangler, der kan have langsigtede konsekvenser for dit helbred. For eksempel kan utilstrækkeligt calciumindtag føre til svækkede knogler og osteoporose, hvor dine knogler bryder let. For lidt C-vitamin kan resultere i immunitetsproblemer og kronisk sygdom, og mangel på A-vitamin kan medføre synsproblemer. Undervægtige kvinder kan opleve fertilitetsproblemer og forstyrrelser i deres menstruationscyklus. En lav BMI har også konsekvenser for din samlede dødelighed. I den japanske undersøgelse af anoreksi, undersøgte forsøgspersoner, der havde et BMI på 11 eller lavere, mens de var på hospitalet, til trods for medicinsk intervention. En stor undersøgelse af koreanske mænd og kvinder, der blev gennemført over 12 år, viste, at overvægtige og undervægtige mænd og kvinder havde en højere risiko for dødelighed end personer med normalvægt. Undersøgelser af personer med lavt BMI havde større risiko for at dø af luftvejssygdomme end dem, der havde en normal værdi. Rapporten optrådte i New England Journal of Medicine i 2006. Resultater af en senere undersøgelse viste, at et lavt BMI sætter diabetikere i større risiko for kardiovaskulær sygdom end diabetikere, der har normale BMI’er eller højere BMI’er. Forskere præsenterede resultaterne i 2013 på European Society of Cardiologists Congress.

Hvis du har et lavt BMI, skal du overveje at konsultere en diætist. Du bliver nødt til at justere din kost for at lægge vægt, så du kan komme inden for et “normalt” BMI interval. Mål for 250 til 500 kalorier om dagen mere end du normalt spiser, men hold dig væk fra tomme kalorier fra junkfood og sodavand, da disse fødevarer ikke giver god ernæring. Det hjælper med at spise lidt større mængder ved hvert måltid eller for at fordele de ekstra kalorier i løbet af flere mindre måltider. Fødevarer såsom nødder og nødderbøtter; frø og tørret frugt; fuldkorn, avocado, mælkeprodukter, oliven og olivenolie og proteinfødevarer er næringsdigtede, kalorierige fødevarer, der kan hjælpe dig med at opfylde dine mål for vægtforøgelse. Kombination af kosttiltag med styrketræning til at opbygge muskler kan hjælpe med at løse et lavt BMI.

Standard BMI-rækker

Årsager til lavt BMI

Farer ved lav BMI

Adressering af lav BMI