Hvad er en dopaminmarkør?

Din hjerne bruger kemikalier kaldet neurotransmittere til at sende meddelelser på tværs af hjerneceller. En sådan neurotransmitter kaldes dopamin. Kun ca. 0,3% af cellerne i din hjerne bruger dopamin, men det spiller en afgørende rolle i mange kroppsfunktioner og sygdomme. Da forskere ikke direkte kan måle niveauerne af dopamin i en persons hjerne, er de afhængige af dopaminmarkører, der giver en indirekte foranstaltning af dopaminniveauer.

Dopamin

Din hjerne bruger dopamin som en kemisk messenger til at kommunikere mellem hjerneceller og hjerneområder. Ifølge McGill Universitets hjemmeside, “The Brain from Top to Bottom”, relaterer frigivelsen af ​​dopamin i din hjerne til belønninger af belønning. Dopamin hjælper også med at regulere din opmærksomhed og kontrollere din krops bevægelser.

Formål

En dopaminmarkør hjælper forskere med at forstå niveauerne af dopamin i en persons hjerne. Forskere vil måske gerne vide, om en persons hjerne producerer mere dopamin som normalt. For eksempel, ifølge Oliver Howes og Shitij Kapur i en artikel i marts 2009 i tidsskriftet “Schizophrenia Bulletin”, undersøger mange forskere om høje mængder dopamin forårsager skizofreni. Forskere kan bruge dopaminmarkører til at fastslå, om personer, der lider af skizofreni, faktisk har højere dopaminindhold end normalt.

Fungere

Forskere bruger en række metoder som dopaminmarkører. For eksempel undersøgte Dr. N. D. Volkow og kolleger i en artikel i oktober 2004 for tidsskriftet “Annals of Neurology” to forskellige typer dopaminmarkører: presynaptiske og postsynaptiske markører. Presynaptiske markører er kemikalier, der samler op dopamin efter frigivelse. Volkow og kolleger brugte også dopaminreceptorer som postsynaptiske markører af dopaminniveauer. Volkow og kolleger kunne bruge dopaminmarkører til at bestemme, at folk har en tendens til at miste både dopamintransportører og receptorer, da de bliver ældre.

Anvendelser

Folk, der lider af Parkinsons sygdom, har lavere end gennemsnitlige niveauer af dopamin i et hjerneområde kaldet substantia nigra. Derfor afdækker let målbare markører af dopaminniveauer det lettere for læger at diagnosticere Parkinsons sygdom. I en artikel fra 1995 i “Journal of Neural Transmission” undersøgte D. A. Loeffler og kolleger egenskaberne af cerebral spinalvæske hos kaniner som en indirekte mål for dopaminniveauer.

Vanskeligheder

Dopaminmarkører måler indirekte niveauerne af dopamin i hjernen. Dette medfører problemer med nøjagtigheden af ​​forskerens målinger. For eksempel siger en artikel i oktober 2009 i tidsskriftet “Neuroscience Letters”, J. R. Cannon og J. T. Greenamyre, at et protein, som forskere ofte bruger som en dopaminmarkør, neuronspecifikke nukleare proteiner, ikke altid stiger og falder med dopaminniveauer. Cannon og Greenamyre antyder, at neuron-specifikt nukleært protein faktisk ikke kan være en nyttig dopaminmarkør.