Forskellen mellem øjenpuffer og øjenposer

Dine øjne er ofte det første, man opdager. Træt udseende øjne kan få dig til at virke syge for andre. En række faktorer kan forårsage øjenpuffer eller poser under øjnene. At kende den store forskel mellem de to kan hjælpe dig med at bestemme måder at lindre dem på.

Øjenposer

Tasker skabes som hudstrækningen og sagen på grund af tab af muskeltoner, og fedt ophobes under øjet. Retro-orbitale eller fede lommer omgiver øjnene naturligt og beskytter dem mod støt og blå mærker. Tasker under øjnene kaldes også blepharochalasis, oftest set under det nederste øjenlåg. Tasker omkring de øvre øjenlåg er ofte forårsaget af hængende øjenbryn, som igen øger trykket og tyngdekraften på de øvre låg og skaber bukede lommer rundt om øvre låg og hjørner af øjnene.

Øjenpuffhed

Lidt hævede øjenlåg, sagging eller overskydende hud og mørke cirkler under øjnene giver dem ofte et brudt, træt udseende. Denne puffiness er kendt over hele øjet, mens øjenposer normalt fremhæves under øjet. Puffiness er også et tegn på aldring, løs hud, siger Dr. Paul Lazar, en klinisk dermatologiprofessor fra Northwestern University.

Årsager

Øjeposer eller under øjne puffiness, der ligner crescents skyldes en række faktorer – herunder nogle medicinske tilstande, fedme, allergier og aldringsprocesser – ifølge Dr. Michael Bermant, en amerikansk bestyrelsescertificeret plastikkirurg. Øjenposer er dog oftest forårsaget af en ophobning af væske under det nedre øjenlåg. Øjenpuffer kan skyldes utilstrækkelig søvn, medicinske tilstande som dermatitis eller allergier og væskeretention forårsaget af hormoner eller salt mad, ifølge Mayo Clinic.

Retsmidler

Øjenposer behandles ofte gennem en plastisk kirurgisk procedure kaldet blepharoplasty, hvor overskydende fedt og hud fjernes fra omkring øjet for at skabe et mere ungdommeligt, frisk udseende. For øjenpuffer kan koldt komprimering placeret over øjnene medvirke til at reducere udseendet af hævet eller hæmmende hud efter mildt tryk i flere minutter. Allergi medicin kan også hjælpe med at lindre noget puffiness eller hævelse omkring øjnene, foreslår Mayo Clinic. At trykke på øvre og nedre øjenlåg kan hjælpe med at fortrænge væsken og reducere puffiness og hævelse, som kan fugtes teposer anbragt på lukkede øjenlåg i ca. 15 minutter.

Advarsel

Fordi øjenpuffer eller poser kan være forårsaget af en medicinsk tilstand som f.eks. Nyre- eller skjoldbruskkirtlen, skal du konsultere en læge, hvis hjemmet ikke afhjælper problemet.