Symptomer på skjoldbruskkirtlen hos mænd

Din skjoldbruskkirtel er en lille struktur foran i nakken, lige over din kraveben. Dens betydning for dit helbred og trivsel er langt ude af proportioner til dets mindre størrelse. Skjoldbruskkirtlen skaber hormoner, der regulerer din celleomsætning, foruden at påvirke vækst og udvikling og funktionerne i dine kardiovaskulære, nervøse og reproduktive systemer. Når skjoldbruskkirtlen er underaktiv i hypothyroidisme eller overaktiv i hyperthyroidisme, påvirkes mange legemsfunktioner. Selv om ændringer forårsaget af skjoldbruskkirtlen er ens for begge køn, kan mænd opleve nogle symptomer, der adskiller sig fra kvinder.

Fertilitet

Med både hyperthyroidisme og hypothyroidisme kan mænd opleve fertilitetsproblemer. Når en mand har en overaktiv skjoldbruskkirtlen, kan han producere sæd med dårlig mobilitet, også kendt som lav bevægelighed. Dette kunne forstyrre en mands evne til at fange et barn. Skjoldbruskkirtel-relaterede ændringer i sæd er reverseret i de fleste tilfælde, når behandling bringer thyroidhormonerne tilbage til normale niveauer. Hypothyroidisme kan også forårsage fertilitetsproblemer hos mænd, fordi betingelsen kan føre til overproduktion af et hypofysehormon kaldet prolaktin. For meget prolactin kan føre til et fald i testosteron, et mandligt hormon, som understøtter sædproduktion. En undersøgelse offentliggjort i vinter-2012-udgaven af ​​”Urologi Journal” viste, at mænd med hypothyroidisme havde lave sædtal, der kunne forstyrre opfattelsen, sammenlignet med mænd med normal skjoldbruskkirtelfunktion. Fertilitetsproblemer forbundet med hypothyroidisme er ofte reversible med vellykket behandling.

Seksuel funktion

Hypothyroidisme og hypertyreose kan påvirke seksuel funktion hos mænd, ifølge en undersøgelse, der blev offentliggjort i december 2005-udgaven af ​​”Journal of Clinical Endocrinology and Metabolism.” Blandt en gruppe på 34 mænd med hyperthyroidisme oplevede 50 procent for tidlig sædafgang, og omkring 15 procent havde erektil dysfunktion, som interfererede med deres evne til at opretholde en erektion. Blandt en gruppe på 14 mænd med hypothyroidisme havde omkring 65 procent erektil dysfunktion, forsinket ejakulation og lav libido eller dårlig sexdrev. Selvom de nøjagtige mekanismer, hvormed unormale skjoldbruskkirtlenhormoniveauer påvirker mandlig seksuel funktion, ikke forstås fuldt ud, forbedrede disse symptomer hos mange af mændene i begge studiegrupper, da deres skjoldbruskkirtlen blev behandlet.

Ikke-reproduktive symptomer

Udover problemer, der påvirker den mandlige reproduktive funktion, oplever mænd med skjoldbruskkirtlen ofte ikke-reproduktive symptomer, som også almindeligvis forekommer hos kvinder med skjoldbruskkirtelsygdomme. Når thyreoideahormonniveauet er for højt, kan en mand føle sig ubehageligt varm eller sved overdreven ved normal stuetemperatur. Vægttab kan forekomme trods ingen ændring i kost eller spiser mere end normalt. Løse afføring, nervøsitet, angst, skørhed og skælv i hænderne er også almindelige. Hjertefrekvensen er ofte hurtig og almindeligvis opfattet som pundrende eller fladrende i brystet. En mand med hypothyroidisme kan føle sig usædvanlig kold, selv når den er ude i varmt vejr eller indendørs ved normal stuetemperatur. Andre mulige symptomer er mangel på energi, svaghed, træthed, forstoppelse, depression, mental træghed og muskelsmerter. Vægttab forekommer ofte trods ingen ændring i kost.

Andre overvejelser, næste skridt og forholdsregler

Hypothyroidisme og hyperthyroidisme er betydeligt mere almindelige hos kvinder end mænd, ligesom skoldbruskkræft. Hyperthyroidisme forekommer hos kun 0,2 procent af mændene, sammenlignet med ca. 2 procent af kvinderne. Hypothyroidisme forekommer hos 4 til 5 kvinder pr. 1.000, men kun 0,6 til 0,9 mænd pr. 1.000. Ca. 75 procent af skjoldbruskkirtlen forekommer hos kvinder, rapporterer det amerikanske kræftforening. Se din læge, hvis du oplever problemer med erektil funktion eller ejakulation, eller bemærk eventuelle andre symptomer, der kan indikere et skjoldbruskkirtlen problem. Blodprøver kan afgøre, om dit skjoldbruskkirtonhormoniveau er normalt, deprimeret eller forhøjet. Rådfør dig straks med din læge, hvis du bemærker eventuelle advarselssymboler eller symptomer, der kan tyde på skjoldbruskkræft, herunder: – en klump på forsiden af ​​din nakke – vanskeligheder med at sluge eller vejrtrækning – hæshed eller forandring i din stemme ; – smerter i nakkenes hals; Anmeldt og revideret af: Tina M. St. John, MD