Tunge i lungerne efter svømning

Du har sikkert hørt, at svømning er en god måde at forbedre lungekapaciteten på, især hvis du har astma eller andre vejrtrækningskomplikationer. Men i nogle tilfælde kan svømning rent faktisk resultere i lungestramthed. Hvis det sker for dig, er det vigtigt at identificere årsagen til dine vejrtrækningsproblemer for bedre at kunne behandle og forhindre dem i fremtiden.

Årsager til lungestyrke

Tætheden af ​​lungerne, du kan opleve efter svømning, kan komme fra træningsfremkaldt bronkokonstriktion, motion-induceret astma eller svimmelinduceret lungeødem. Øvelsesfremkaldt bronkokonstriktion og øvelsesinduceret astma, henholdsvis EIB og EIA, forekommer takket være indsnævring af bronchiale luftveje i løbet af din træning. Du behøver ikke at have astma til at lide af EIB. Svømmeinduceret lungeødem eller SIPE er derimod en potentiel alvorlig tilstand, der sker, når dit blod lækker ud sine røde blodlegemer og proteiner fra lungerne til andre organer i din krop. Den vigtigste faktor i diagnosticering af SIPE er, at den udløses, når du er under vand.

Symptomer at holde øje med

Symptomer på tunge i lungerne efter svømning omfatter hvæsen, brystets tæthed og hoste. Hvis symptomerne er resultatet af træningsfremkaldt bronkokonstriktion eller astma, kommer disse normalt straks efter at du er færdig med at træne og kan vare i op til 30 til 60 minutter. Hos dem med SIPE kan symptomer også omfatte en kakkellyd i lungerne og hoste op i en lyserød, skummel udseende. SIPE symptomer kan vare i op til en uge.

Hvordan det behandles

EIB og EIA kan behandles ved at udøve i varmere omgivelser, svømme i korte sporer frem for lange afstande og bruge en inhalator. Spørg din læge, hvad medicin kan virke bedst for dig. Dem med SIPE skal derimod helt undgå at træne i våde områder, herunder swimmingpoolen. Nogle patienter kan endda være nødt til at blive sat på supplerende ilt indtil symptomerne er elimineret.

Forebyggelse af lungestyrke efter svømning

For at forhindre lider i lungerne efter at have svømmet i fremtiden, er det bedst at først identificere kilden til din åndenød. Gå så hurtigt som muligt til en læge. Dem med EIB og EIA kan blive nødt til at træne med en inhalator i hånden og undgå at svømme lange afstande, i stedet svømme kort og mere intense spurts. Hvis du har SIPE, så er det bedst at undgå at svømme helt og vælge en alternativ form for motion.