Hvad er forskellen mellem niacin & niacinamid?

Du finder både niacin og niacinamid som kosttilskud, og begge er former for vitamin B-3. Disse kan benyttes ombytteligt til nogle formål, men nogle terapier kræver forskellige former for vitaminet. Altid konsultere en læge, før du prøver et af disse kosttilskud for at sikre dig, at du tager den rigtige formular, for at kontrollere om lægemiddelinteraktioner og for at vurdere risiciene ved eventuelle bivirkninger.

Identifikation

Niacin, eller nikotinsyre og niacinamid, udgør vitamin B-3, ifølge National Institutes of Health. I denne form findes den i kornkorn, gær, mælk, kød, fisk, æg og grønne grøntsager. Et amid er en kemisk forbindelse, der indeholder en carbonylgruppe, eller C = O, der er forbundet med et nitrogenatom.

Funktioner

Din krop kan konvertere niacin til niacinamid. Din krop gør også niacinamid fra tryptophan, som er en aminosyre, der findes i dyrefoder. Det niacinamid du fremstiller af tryptophan dækker dog kun en lille del af din krops behov, ifølge Shari Lieberman og Nancy Pauling Bruning, forfattere af “The Real Vitamin and Mineral Book.”

Fungere

Niacin og niacinamid har samme funktion, når de bruges som vitaminer, siger Andrea J. Mattiussi og Diane Blais i “Journal of the Canadian Medical Association.” Begge er vandopløselige. Deres farmakologiske egenskaber er imidlertid forskellige. For eksempel kan høje doser af niacin forårsage hudskylning. Niacinamid har imidlertid ikke den samme vasodialerende eller blodkarforhøjelse, virkninger, som niacin har, så det ikke fører til skylning af huden. Det gør det til et godt alternativ, når en læge forebygger, behandler en niacinmangel eller behandler pellagra, hvilket er en sløsende sygdom, du kan lide på grund af vitamin B-3-mangel, Blais og Mattuissi-noten. Nicinamid kan imidlertid forårsage hyperhidrose eller overdreven svedtendens.

Potentiel

Niacin kan bruges til at behandle højt kolesteroltal takket være dets rolle i fedtstofskifte, men niacinamid virker ikke til dette formål, ifølge Lieberman og Bruning. Når niacin påtager sig en amidgruppe, hæmmes dens kolesterolsænkende virkninger, siger Dr. Paul Jaconello i Toronto, Ontario, i “Journal of the Canadian Medical Association.” Niacinamid kan være nyttigt til behandling af slidgigt ifølge National Institut for Sundhed, men mere undersøgelse er nødvendig, før en anbefaling til denne brug kan foretages. Kun niacin anbefales til kredsløbsproblemer, siger Bruning og Lieberman.

Ekspertindsigt

Enten niacin eller niacinamid kan bruges til behandling af psykiske lidelser som depression og angst. Dette sker normalt sammen med andre lægemidler, noter Bruning og Lieberman. Enten form kan også bruges til at behandle fysisk eller følelsesmæssig stress, siger forfatterne.